Holocaustul pe înţelesul tuturor

Holocaustul pe înţelesul tuturor

(VEZI DETALII si imagini)

Proiect dedicat Zilei Holocaustului din România, 09. octombrie 2017

Participanţi elevi şi profesorii de istorie de la CNS Zalău

          Holocaustul, genocidul comis împotriva comunităţilor evreieşti din Europa la îndemnul şi exemplul Germaniei naziste este o pată neagră, care nu poate fi ştearsă din istoria Europei „civilizate”.

Antisemitismul, este un fenomen secular (chiar) milenar, cu restricţii, măsuri prohibitive şi acţiuni violente îndreptate împotriva populaţiei evreieşti, Fenomenul a fost prezent în Imperiul Roman, ori în Anglia sau Germania medievală, sau în Rusia ţaristă, precum şi în timpuri ori ţări mai apropiate…

Atunci încă nu a fost o politică de stat oficializată, precum în vremurile triste din timpul celui de Al Doilea Război Mondial.

Holocaustul s-a realizat în mai mulţi paşi:

1.Evreii trebuia să fie recenzaţi (conscripţii realizate de stat), ca să se ştie numărul lor şi toate datele necesare, inclusiv case, averi etc.

2.Treptat populaţia evreiască trebuia să fie privată, lipsită de drepturile

cetăţeneşti şi de bunurile (de avere). Evreii trebuia să poarte semne distinctive (Steaua lui David) şi nu puteau frecventa locuri unde aveau acces doar cei „de rasă ariană”. Legislaţia antievreiască începe la Nurnberg, şi se continuă şi în celelalte state aliate sau subordonate Germaniei…

3.Apoi urma izolarea evreilor, de restul populaţiei prin ghettoizare: În localităţi cu populaţie masivă evreiască au fost constituite cartiere (evident supraaglomerate fără condiţii umane de locuit, fără utilităţi şi servicii), unde a fost strămutată cu forţă populaţia evreiască. (Cum s-a văzut şi în filmul „Pianistul”, sau altele, ori cum s-a petrecut ghettoizarea populaţiei evreieşti din Sălaj în mai 1944 la Cehei, lângă Şimleu…) Aici evreii erau sub control şi eventual puţini dintre ei puteau să iasă la muncă în „lumea liberă”.

4.”Soluţia finală” a fost deportarea evreilor cu „trenurile morţii” în lagărele de concentrare (de exterminare).

Şi aici au fost mai multe faze: La intrare se făcea „trierea”, selectarea evreilor: Cei în vârstă, copii şi bolnavii au fost trimişi direct în camere de gazare. După sosire nu mai apucau a doua zi…

Cei tineri – atât bărbaţi, cât şi femei – mai puternici, sănătoşi şi apţi de muncă erau duşi la muncă silnică de la cărat piatră şi mortar, până la munca în uzinele de confecţii sau armament în folosul armatei germane. Dacă pe parcurs starea lor fizică se deteriora, ajungeau tot în camere de gazare şi erau înlocuiţi cu noii veniţi, deportaţi din ţările cucerite sau aliate…

O altă latură a Holocaustului reprezenta pogromurile antievreieşti: Deşi termenul şi practica adecvată acestei soluţii se datează în Rusia epocii moderne, metoda s-a practicat şi în alte ţări şi epoci: În Germania prin Kristallnacht şi ce a urmat. În România prin pogromurile de la Iaşi şi Bucureşti, sau din alte locuri… (Pogrom: cu asistenţa sau cu participarea efectivă a autorităţilor evreii sunt agresaţi, jefuiţi, bătuţi, batjocoriţi sau chiar ucişi. În văzul, şi de multe ori cu acordul şi participarea populaţiei civile…)

La evenimentul derulat în sala festivă de la CNS Zalău au participat clasele XI. I. şi X. F. ca şi clase organizatoare, iar alte 10 clase au vizionat expoziţia realizată din materialul documentar şi operele elevilor.

Lurcări realizate de către elevi din XI. I.

(VEZI DETALII si imagini)

Program realizat de elevii de la Colegiul Naţional „Silvania” Zalău, catedra de istorie, profesori coordonatori: Forţ Corina şi László László.

Data 9 octombrie 2017.

 

 

Lasa un raspuns:

Colegiul Naţional "Silvania" Zalău

Abonează-te la newsletter
Vezi galeria noastră foto
galerie foto
Date de contact
Colegiul Național "Silvania"
Zalău, Str. Unirii, nr.1
Tel: 0260 612 598
Fax: 0260 612 186
E-mail: colegiul_zalau@yahoo.com E-mail admin: sitecns@yahoo.com
How To Get Rid Of Dandruff Fast
Stretch Marks Removal
Best Eye Cream